Kurser i Dockteater

DOCKTEATER FÖR ALLA!

KORTARE KURSER OCH WORKSHOPS SOM SYFTAR TILL ATT INSPIRERA TILL MER DOCKTEATER, KREATIVT ARBETE I GRUPP OCH ENKLA VÄGAR TILL FINA DOCKOR.

Dessa kurser och workshops går att beställa eller anmäla intresse för. Antingen kommer ni till min ateljé i Enskede/Stockholm, eller jag till er.

De flesta av dessa fristående kurser kräver inga förkunskaper. Tekniker och undervisning går att anpassa för att fungera både för amatörer och yrkesfolk. Kurserna är på grundläggande nivå men när du greppat principerna går det lätt att utveckla och förfina på egen hand.

Mitt förhållningssätt i dessa kurser är att dockteater är en levande konstart som utvecklas med sina konstnärer. Det finns långa fantastiska traditioner att hämta inspiration och kunskap ur, enkla och avancerade tekniker att lära sig av, men i slutändan är det varje enskild konstnär som skapar sina dockor utifrån sin egen vision och fantasi. Därför bjuder jag på ett smörgåsbord av enkla tekniker och grundläggande verktyg för att inspirera dig till att våga närma dig dockor som uttrycksmedel och sen skapa fritt utifrån ditt eget hjärta!

Handdockor av Paul Klee

GRUNDKURSER I DOCKTEATER:

HANDDOCKOR 1-5 dagar  – Handdockor är en fantastiskt fin ingång i dockteaterns värld. De kan göras oerhört snabbt och enkelt, även av barn, men också utvecklas och förfinas till en mycket hög nivå av dockspel. Denna kurs kan anpassas för t.ex. pedagogiskt arbete med barn eller att skapa dockor för terapeutisk användning. Men också fullt möjlig att utveckla till konstnärliga och lekfulla experiment eller avancerade handdockor för professionell teater eller konstelever.

HANDDOCKOR, KURS FÖR TONÅRINGAR . Denna kurs vänder sig till 12-18 åringar (högstadiet och gymnasiet) som vill göra lite häftigare dockteater.. Vi inspireras av de helt makalösa kinesiska handdockorna som har fint skulpterade huvuden och händer och kan slåss med stavar, balansera snurrande fat, förvandlas, flyga…. ungdomarna får själva designa sina dockor efter egen fantasi och vi hjälps åt att hitta på smarta lösningar på deras idéer. Jag kommer gärna till er inom ramen för Skapande Skola. Helst 2-3 dagar för att hinna göra riktigt fina dockor och att alla får pröva att spela.

HAND + STAVDOCKOR i olika kombinationer. Vi skapar dockor som är en kombination av handdockor och stavdockor och använder teknikernas olika möjligheterna för att dockan ska kunna göra det konstnären önskar. Passar för Kasper-scen eller ett tyg i dörröppningen, men kan också göras lite större för att spelas fritt i rummet. Kursen går att anpassa för både unga och vuxna utifrån era behov. 1-5 dagar.

BORDSDOCKOR, 1-2 dagar. På denna kurs får du lära dig ett enkelt sätt att göra små dockor som kan stå själva på ett bord. Denna teknik används t.ex. mycket på waldorf-förskolor för att berätta sagor för små barn. Dockorna bildar som små tablåer som förändras i takt med sagan. Dockorna kan självklart göras i andra material, olika storlekar och mer experimentell utformning, men fortfarande fungera fint som bordsteater. Poängen är att de står själva och flyttas runt i olika scener, lite som schackpjäser.

STORA KARNEVALSDOCKOR 3-5 dagar. Vi jobbar i grupp med 1-2 stora dockor och ger dem liv tillsammans. På denna kurs håller vi leken och samarbetet högre än perfektionen och skapar fritt ur fantasin. Kanhända blir det en drake, eller något annat väsen… det får vi se! Kursen hålls med fördel sommartid så att vi kan spela med dockorna utomhus.

LITE MER AVANCERAT

FÖRENKLADE BUNRAKUDOCKOR – en lite längre kurs, minst en vecka, för den som vill fördjupa sig mer i dockmakeriet. Dessa dockor är inspirerade av de japanska Bunraku-dockorna och har i sin förenklade form blivit de allra vanligaste speldockorna på Sveriges teaterscener. De små dockorna kan spelas oerhört fint av en ensam dockspelare, medan de större kan kräva två eller tre spelare för att komma till sin rätt. Dessa dockor behöver en utarbetad kropp med ledade armar och ben för rörligheten. Du får lära dig den absolut enklaste versionen, men även den kräver en del tålamod och en viss vana vid hantverk och enklare konstruktion. Denna kurs kan utvecklas till träning för professionell dockspelteknik.

 

INTRESSEANMÄLAN & FRÅGOR:

Klicka HÄR för att maila förfrågan.

Kurserna ovan är tänkta som en utgångspunkt när vi diskuterar fram ett upplägg som passar just era behov.