DOCKMAKERI

I dockmakeriet kan du beställa alla typer av dockor. Vi är fr.a. specialiserade på uttrycksfulla, spelbara teaterdockor i olika speltekniker såsom; handdockor, stavdockor, förenklad bunraku, skuggspelsdockor, bordsdockor, mm, mm. ,

Vi tar även beställningar på dockor och skulpterade figurer för helt andra sammanhang, t.ex ovanlig skyltning, installationer, sagovärldar, krubbor, porträttdockor, konstdockor, mm. Stort eller smått, enkelt eller avancerat, abstrakt eller naturalistiskt. Det mesta är möjligt i dockteaterns värld.

Vid behov kan vi även hjälpa till med introduktion i spetekniker. Boka en konsultation eller läs mer under fliken Kurser & Workshops, där hittar du kurser i både dockteaterproduktion och speltekniker för mask och dockor.

Amanda Cederquist är erfaren dockmakare och skulptör med stort intresse för kluriga lösningar och konstruktioner. Hon är även utbildad dockteaterscenograf och kan erbjuda helhetslösningar där dockor, mask, kostym och scenografi blir en sammanvävd helhet. Scenografi i en bredare betydelse kan också innefatta unika inredningar eller konstnärliga installationer. Ett exempel på en annan slags berättande med dockor är Sagokarusellen i Funnys Äventyr (Malmö); läs mer om den under fliken Scenografi.

PRODUKTIONER I URVAL

Lilla Mekaniska Orkestern

Lilla Mekaniska Orkestern specialdesignades och byggdes  på beställning av Micaela Gustafsson. Föreställningen turnerar fortfarande runt på förskolor. Orkestern fick även göra ett gästspel i Lisa Ekdals musikvideo inför hennes Paristurné 2021

Design & Dockmakeri: Amanda Cederquist, Mekanik och programmering: Martin Essen Möller, Attributmakeri & kostymer: Timothy Johansson 

Länk till Martins uppfinnarverkstad: https://www.facebook.com/mupfive/

Länk till Micaelas teater: https://www.micaela.se

Bröderna Lejonhjärta
Borås Stadsteater

2017 satsade Borås Stadsteater stort på denna familjeföreställning och det blev succé. De många djuren fick bli ”kraftdjur” i form av mask/docka på skådespelarnas huvuden. Extra utmanande var det naturligtvis att hitta en lösning för draken Katla. Det fina med teater är att det ofta bara krävs en antydan för att väcka publikens medskapande fantasi; därför räckte det med ett enormt drakhuvud. Katla var i själva verket en klassisk marionettdocka i jätteformat som hängde i vajrar från taket och spelades av tre dockspelare. Enkla men kraftfulla rörelser, ljus, rök och mullrande ljud förstärkte illusionen så att även 14-åringarna tyckte att hon var (lagom) läskig.

Regi: Peter Elmers Design av dockor och masker: Amanda Cederquist. Hästarna och smådjuren tillverkade av mig i ateljén i Enskede, medan Katla tillverkades på teatern efter mina ritningar/modeller av huvudet och konstruktionen.

Nasse Musikalen
Dockteatern Tittut

Nasse Musikalen bygger på barnboken Nasse hittar en stol, av Sven Nordqvist. Föreställningen är en fri tolkning av boken i både bild och innehåll, men har ändå boken att tacka för sin framgång. Premiären på Dockteatern Tittut var 2015 och den lilla pärlan blev en långkörare, ca 6 år, och gladde många små barn. 

Regi: Sophia Segrell. Design och tillverkning av dockor, kostym/mask och scenografi, (fritt tolkat efter Sven Nordqvist illustrationer): Amanda Cederquist

ReCallas:Medea

Ett experimentellt performanceprojekt av Åsa Unander Scharin och Carl Unander Scharin. Med inspiration från Maria Callas tolkning av Medea åren 1953 till 1961.

Verket innehöll operasångare, avancerad teknik och en stor marionettdocka och arbetet växte fram i Reaktorhallen R1 på KTH i Stockholm mitt under pandemin. Så småningom blev det en turné till The Croatian National Opera of Rijeka, som beställt verket för det europeiska Kulturhuvudstadsåret 2020

Läs mer om projektet: https://www.operamecatronica.com/recallasmedea/

 

Svärdfisken

Svärdfisken, ett samarbete mellan Byteatern och Riksteatern 2017. En söt liten turnerande föreställning som handlar om en farfar och hans barnbarn som beger sig ut på ett dramatiskt äventyr för att rädda en svärdfisk. Fisken, som framgår av bilderna, var stor som en människa och spelade i tysthet huvudrollen i denna lilla föreställning.

MEKANISKA DOCKOR