MASKER
att köpa eller hyra

Maskerna här nedan finns färdiga att köpa eller hyra.  Maila för att beställa eller boka tid för att komma och prova. Vissa masker på bilderna är exakt samma som du kan köpa och andra har vi former för (samma skulptur) men de behöver några dagar för tillverkning innan de kan levereras. (Du kommer förstå vad som menas om du läser om tillverkningsprocessen längst ner på denna sida)

Varje mask är handgjord och med en unik målning. Material i samtliga masker är en välgjord papier-maché, lackade för att klara professionell användning. De flesta passar för ett vuxet medelstort ansikte (M-L). De röda demonerna är dock lite mindre i storleken (S).

För att få hjälp med anpassning för just ditt ansikte behöver du komma för utprovning i ateljén i Enskede (Stockholm). Eller så medföljer små inlägg så att du kan justera själv.  Om du vill beställa per post utan att prova så kan vi ändå måtta någorlunda för att bedöma om masken kommer att passa. Maila för att beställa eller boka tid för att prova.

Commedia dell'Arte

Dessa masker passar för traditionell och modern Commedia dell’Arte. Det är sk halvmasker (slutar vid överläppen så att munnen är fri) vilket betyder att de gärna pratar! Maskerna må se allvarliga ut här på bilderna, men spelformen är komedi och galenskapen brukar komma helt naturligt för dem när de väl är i spel.

Har du önskemål på en karaktär som du inte hittar här så går det bra att beställa. En ny figur i denna serie kostar runt 6000 kr att beställa. Det är ett avdrag på ca 4000 kr jämfört med en mask vi inte kan sälja kopior av. Priserna för dessa färdiga masker ligger kring 4-5000 kr/st.  För professionella teatrar tillkommer moms, (skatteregler). Mängdrabatt kan bli aktuellt vid köp av flera masker. 

BEHÖVER NI INTRODUKTION I SPELTEKNIK? Är ni en grupp som vill utforska Commedia dell’Arte för första gången? Läs om kurser på sidan om Kurser & Workshops HÄR. Eller maila dina frågor om anpassad kurs/privatlektioner HÄR.

Noh inspirerade masker

Dessa ”Noh”-masker är fritt inspirerade av de japanska Noh maskerna som har en flera hundra år lång tradition i Japan. De är helmasker och därmed tysta. (I Noh spelen görs rösten av en annan skådespelare). 

Vill du ha en mask anpassad för att hänga på väggen snarare än att spelas med? Meddela oss så kan du få en mask med upphängning. (Den kan fortfarande tas ner från väggen och få liv en stund, om du så önskar).

Djurmasker

Dessa djurmasker är av olika modell. De kan passa både för sceniskt arbete och andra sammanhang. Beroende på hur du vill använda masken kan det vara fördelaktigt att välja en med rätt egenskaper. Maila gärna en beskrivning av dina behov så ska du få hjälp att välja. Eller så kanske vi kan tillverka en djurmask med de egenskaper du behöver.  Priserna ökar med maskens storlek och komplexitet. 

Demonmasker

Dessa smådemoner är i en storlek som passar yngre tonåringar eller ett litet vuxenansikte. De kan användas på scen (skulpteringen är dynamisk och uttrycksfull och fångar ljus och skugga, vilket får masken att kännas levande) Men naturigtvis kan du även ha den på maskerad.  Som du ser finns de både med stora hål för ögonen eller bara ett litet hål vid pupillen. Behöver du se ordentligt så välj en mask med stora ögonöppningar. Du kan sminka dig svart kring ögonen för ytterligare dramatisk effekt. De kostar 3000 kr/st.

Halloween / Dias des Muertos

Dessa  masker täcker, som du ser, hela ansiktet. Det betyder att det är svårt att prata i dem – och ännu svårare att äta 🙂 Ska du på fest och vill behålla masken på hela kvällen ska du välja en halvmask. Det går fint att beställa halvmasker i samma stil som dessa. Vill du så kan du sminka hakan i samma stil så att illusionen blir starkare. Önskar du tips och trix är du välkommen att fråga. 

Beställningar av mindre masker

Hittade du inte det du söker och vill beställa något särskilt? Det går utmärkt bra. Maila dina önskemål så kan vi diskutera oss fram till en lösning som passar dig. Masker av den sort och storlek du ser här ovan är gjorda i formar som vi har på lager vilket gör dem billigare. Specialbeställda masker blir lite dyrare, men om vi tror att fler kan vara intresserade av samma typ av mask så kan du få en viss rabatt. Designen och skulpteringen är den största delen av arbetet med välgjorda masker. Tveka inte att höra av dig med dina önskemål!  

Stora masker

De stora djurmaskerna, Stenbocken och Katten t.ex som du ser här (och på bilder från våra performance), sitter på huvudet som hjälmar. Öronen har en baksida och de har ett bakhuvud. För att göra dem krävs en gipsform i flera delar (stenbocken som har både öron och horn har en form i 7 delar, medan de små maskerna bara har en del). Dessa stora masker (i synnerhet de med komplicerade former) kostar kring 20-30.000 kr vid en specialbeställning. De stora katterna säljer vi tyvärr inte eftersom de arbetar för oss :-). Önskar du ett eget stort djur eller annan mask i denna större storlek får du vända dig till vårt MASKMAKERI och beställa en nydesignade mask. Läs mer om det under MASKER.

Tillverkning av en enklare mask:

Maskmakeri kräver först och främst en skicklig skulptör. Dels behövs kunskap om ansiktets anatomi, men också en del specialkunskaper kring vad som krävs för att masken ska bli uttrycksfull och levande på en scen. Den delen av arbetet är den svåra och kräver många års träning. När skulpteringen är klar är det dags för hantverket; formtagning i gips och sedan cachering (det som blir papier-maché); papper och lim i flera lager pressas i gipsformen. När pappret och limmet har torkat har masken blivit stark, nästan som trä, och håller formen som den gjutits i. Nu kan passformen kontrolleras (spelaren kan prova masken) och om allt sitter bra är det dags för finish; spackling, slipning och målning. 

En helt ny mask av mindre modell behöver ca 2 veckor på sig med hela processen, men det är att rekommendera att inte beställa en mask i sista minuten – andra arbeten kan ligga före i kön och skulptering och torktider går inte att forcera.  När skulptering och gipsform är klar går det ganska snabbt att cachera, men papier-machén behöver 2-3 dagar att torka. Vi målar heller aldrig två masker exakt likadant (så som man gör i ”mask-fabrikerna” i Venedig), så varje mask är garanterat unik även om den är stöpt i samma form som sina klonade syskon 🙂 Om du köper en mask av oss får du ett genuint konsthantverk som skapats helt för hand med stor omsorg. Det är därför det kostar en del.

Vill du lära dig hantverket?

Maskmakeri är, som du förstår nu, en ganska lång process som kräver både konstnärliga och tekniska förmågor, psykologisk insikt och en känsla för att berätta med arketypiska bilder. Dessa kunskaper är något som mognar fram med tiden och går inte att lära ut på en vecka.  Men tekniken för hantverket med formtagning och papier-maché är inte så komplicerad. Om du blir nyfiken och vill skapa dina egna masker så kan du läsa mer om kurserna vi erbjuder. Kursen i maskmakeri är 5 dagar med en paus för torktiden. På kursen får du också en hel dag av kreativa övningar och metoder för att utveckla din egen maskkaraktär med psykologiskt djup. Inifrån och ut; dvs först tar du reda på VEM det är du ska skulptera och sen får du verktygen att överföra din idé till formgivning av en karaktär. En stor del av att skapa masker handlar om att kunna tolka och skapa en arketypisk och uttrycksfull design som väcker känslor och impulser hos både spelaren och publiken. När masken har ett tydligt och starkt uttryck sker förvandlingen nästan automatiskt – det är det som skapar magin och lockelsen med masker.