Miniutbildning i Dockteater

Startar i Höst!!

Skapa ett Eget
KONSTNÄRLIGT PROJEKT MED DOCKOR

”Konstnärligt projekt med Dockor”

Nu är den äntligen tillbaka; en terminslång kurs för de som vill skapa ett eget projekt med dockor!  ”Miniutbildning i Dockteater” kördes i två vändor under åren 2017-2018 och blev otroligt lyckat och uppskattat! Sen har det varit paus pga annat, bl.a en pandemi, men nu drar jag igång igen och det ska bli så roligt!

Nytt för i år är möjligheten att göra hela kursen på distans. En lösning vi alla lärt oss under pandemin och som kan öppna upp för dig som av olika skäl inte kan komma till Stockholm. 

Upplägget består av fyra fysiska träffar i min ateljé i Enskede i Stockholm, ca en träff/månad under hösten 2024. Vi ses halv fredag (em/kväll), lördag och söndag.

MELLAN TRÄFFARNA jobbar du på med ditt projekt självständigt i den takt och den omfattning du själva önskar. 

Det kan handla om att tillverka en enda liten handdocka för att berätta sagor för barnbarnen, eller att skapa en YouTube kanal med muppar som diskuterar politik, eller varför inte skräck-skuggspel för tonåringar och eller en experimentell Beckett pjäs med skulpturer för vuxna. Alla projekt är välkomna, det är du själv som sätter ribban!

Gemensamt är att vi jobbar med figurer, dockor och objekt som konstnärligt uttryck. Du kan själv välja om det är teaterdockor eller andra typer av dockor som är din konstform. Men för de som vill spela med dockorna kommer det även att finnas möjlighet att utveckla speltekniken inom ramen för kursen.

Längre ner på denna sida kan du läsa mer om hur jag ser på vad dockteater är idag. 

INNEHÅLL UNDER TRÄFFARNA:

Första träffen – ligger fokus på idéerna, den egna bildvärlden och dockornas design. Med hjälp av olika övningar och stort utrymme för den egna konstnärliga processen, utvecklar alla en personlig bildvärld för sitt projekt. Vi pratar en del om olika typer av dockor och tekniker för speldockor – för att du ska kunna välja en teknik som passar din idé. Om du inte redan hade en tydlig vision om vad du vill göra när kursen började, så kommer du att kunna utforska det under första träffen. Du får också metoder att utforska ditt personliga uttryck och konstnärliga språk.

Utöver det är det också tre dagar av att lära känna gruppen och dela din inspiration med andra som har samma intresse. 

Andra träffen – fördjupar vi oss i dockmakeriet och olika detalj-lösningar för just dina figurer. Att klura på lösningar är en stor och rolig del av dockmakarens vardag och det tänker jag inte ta ifrån dig, men du får verktyg och metoder och jag finns som bollplank med min långa erfarenhet och kan ge tips och trix för att du ska komma vidare med dockmakeriet. Det bästa är att lägga projektet på en nivå som blir en lagom stor utmaning för dig själv, dvs att det bygger på en hantverksmässig svårighetsgrad som du är bekväm med även på egen hand, för att kunna ta steget in i dockmakeriet utan att det blir överväldigande svårt. En stor del av projektet är ju också att du utforskar ditt eget konstnärliga uttryck med tekniker som du känner dig fri i. Sen får du hjälp med en hel del lösningar utifrån vad som passar dig.

Tredje träffen – går vi mer in på berättande i bilder. Du får göra några övningar som kan öppna upp för att skriva ett eget manus – oavsett om dina figurer ska prata eller inte, men på något sätt finns ofta ett narrativ, en idévärld, en underliggande berättelse. Du får göra en del övningar för att utveckla verk som utgår ifrån bildidéer snarare än text. Vi fortsätter också med dockmakeriet denna gång.

Fjärde träffen – är det dags för spelteknik med de figurer och dockor som nu finns klara. Kanske finns även någon liten genomtänkt scen, eller situation att utforska. Vi anpassar dagarna efter de olika projektens utformning.

EFTER DENNA FÖRSTA TERMIN är grunden lagd för en egen mindre produktion och minst en egentillverkad docka har hunnit bli färdig. Kanske är du nöjd så och tar ditt projekt vidare på egen hand, eller så vill du fortsätta utveckla under en termin till. 

TIDER & PRISER

Gruppen som ses i ateljén är max 8 deltagare. Får jag in fler anmälningar så delar jag upp i två grupper som kan gå parallellt. Det är viktigt att alla får eget utrymme för sin process. 

Vi startar upp terminen i augusti och har terminens avslutande träff i  november. Andra terminen har också fyra träffar i januari till april (eller vad vi kommer överens om i gruppen).

DATUM FÖRSTA TERMINEN GRUPP 1: 

23-25 AUGUSTI (fredag kl.17-20, lördag kl.10-16 och söndag kl.10-16)

27-29 SEPTEMBER

25-27 OKTOBER

22-24 NOVEMBER

Om datumen inte fungerar för dig finns andra alternativ: dels kan det bli en parallel grupp som du kan byta med. Dels kan du göra kursen på distans om det är en hel som inte funkar för dig. Det finns även chanser att ta igen med personlig coachning via zoom och andra sätt. Så tveka inte att anmäla dig om du vill gå! Vi löser det för dig!

En termin innehåller:

  • FYRA FYSISKA TRÄFFAR (12 dagar sammanlagt) i ateljé med coachning av ditt projekt och praktiskt arbete i grupp. Olika pedagogiska övningar hjälper dig att hitta ditt konstnärliga uttryck och forma ditt projekt.
  • DOCKMAKERI Introduktion i dockornas möjligheter, vanliga tekniker och överblick över olika traditioner från världens alla hörn.
  • TEORI/HISTORIA vävs in när samtalet uppstår: Presentation av dockteater i världen: flera hundra år gamla traditioner och nyskapande scenkonst med dockor och konst från vår samtid.
  • PRAKTISK HANDLEDNING och viss konkret undervisning utifrån dina behov, så att du kan förverkliga ditt projekt praktiskt.
  • Massor av tips på litteratur, filmer och levande konstnärer.
  • Fantastisk gemenskap i en grupp av passionerade dockfantaster av alla åldrar, kön och bakgrund.
  • SUPPORT i mellantiden via fb-grupp.

Pris per termin: 12.000 + moms (går bra att betala månadsvis) 

DISTANSKURSEN/ENSTAKA DAGAR PÅ DISTANS har samma pris. Varje kursdag i ateljén ersätts av en timme personlig coachning/undervisning via Zoom. Finns det en hel grupp på distans så ses vi i grupp via zoom så långt det är möjligt, och kan då också plussa på timmarna tillsammans. Vid behov finns även enklare kompendier och andra hjälpmedel om du ska göra något svårare hantverksmoment hemma. 

ANDRA TERMINEN - OM DU VILL...

SCENOGRAFI & BERÄTTANDE

Fortsättning en andra termin

Beroende på hur omfattande du hade tänkt dig det hela kanske en termin räckte för dig, för andra kan det vara intressant att fördjupa ytterligare. Därför finns även en fortsättning för alla som vill ha mer. 

Andra terminen fördjupar vi oss i dockteater-anpassad scenografi/kostym/helhetstänk för visuell teater med figurer. Du får mer fördjupning i dramaturgi och berättande med eller utan talad text, samt ännu mer spelteknik anpassat till just dina figurer och ditt sätt att berätta.

Även om du jobbat länge med traditionell teater så finns det mycket att utforska när det kommer till dockor. Många möjligheter och begränsningar är specifika för konstarten och det kräver ett annat sätt att tänka när varje teknik har sina speciella förutsättningar. Att det t.ex är fördelaktigt att lösa scener tekniskt på olika sätt utifrån berättelsen; kanske någon ska flyga i en scen? En annan figur ska rulla fram och sen spricka. Kanske du vill jobba med trompe-l’œil (lura ögat) och andra rumsliga illusioner, eller figurer som förvandlas och har flera funktioner i berättelsen, ting som får liv, osv. Inga problem i dockteaterns värld!

Andra terminen avlutar vi med en MINI FESTIVAL i ateljén där vi bjuder in publik (egna utvalda) och den som vill får presentera sitt projekt mellan 5-15 min.

TIDER FÖR DEN ANDRA TERMINEN kommer vi fram till gemensamt, men principen är densamma; vi ses en helg i januari, februari, mars och april.

Är du scenograf och vill ha kompetensutveckling och fördjupa dig i dockteaterscenografi, dvs scenografiska lösningar som funkar för både figurer och deras dockspelare, samt ev även kombinationen med skådespelare, så hör av dig! Jag har specialanpassade kurser för detta ändamål.

TANKAR OM SAMTIDA DOCKTEATER

Mina tankar om nyskapande dockteater och angränsande bildkonst

Dockteater i min tappning har fokus på att det är en bildkonstnärlig scenkonst där det mesta är möjligt. Syftet med kursen är att uppmuntra till egna konstnärliga uttryck och våga utforska dockteatern som scenkonst-språk (i dess allra vidaste bemärkelse – dvs ”scen” likställt med alla typer av presentation) utan några hämningar! Det finns många gamla traditioner att hämta kunskap och inspiration ifrån, men dockteater är också en levande, samtida konstart som kan rikta sig till både vuxna och barn. Fördelen med konstformen är också att den är så fantastiskt flexibel i hur den kan uttrycka sig; alltifrån minimala små dockor i en tändsticksask, till gigantiska maskinerier på gatan, det kan vara ordlöst, fragmetariskt och skruvat eller bygga på en Norén-text. Poetiskt eller politiskt, sagospel eller brutal satir. Den gemensamma nämnaren är inte innehållet utan att det berättas med animerade objekt/figurer/dockor.

På denna lilla utbildning får du verktyg att närma sig dockteatern på ett sätt som jag hoppas kan ge en känsla av absolut frihet i vad konstnärligt utformade dockor kan användas till. Du får utrymme att utforska din egen bildvärld, ditt sätt att berätta och tid att pröva dig fram till det uttryck som passar just dig. Jag lär inte ut ett ”rätt sätt” att göra dockteater, utan försöker öppna dörrarna och bjuda på ett smörgåsbord där du kan pröva dig fram till din egen stil.

För att kunna förverkliga dina idéer behöver du behärska grunderna i det hantverk som krävs för just din vision. En spelbar docka kan vara alltifrån en plastpåse med en knut på till avancerat träsnideri med mekanik och konstruktioner för osannolika effekter. Det kan också vara en mekanisk figur eller skulpturer. På denna utbildning får du grundläggande teknik för att kunna tillverka enklare spelbara dockor som går att erövra på några träffar, med betoning på spelbarhet och konstnärligt uttryck snarare än teknisk ekvilibrism inom en viss hantverkstradition. Vill du fördjupa dig i ett mer avancerat hantverk så kan jag tipsa dig om litteratur eller utbildningar, som ofta handlar om många års lärlingsutbildning hos en mästare som jobbar i en specifik teknik. Blir du biten så kanske du går vidare i den riktningen senare. Eller så hittar du medarbetare som kan det du saknar. Ibland har jag bjudit in dockmakare som får visa hur de arbetar, som inspiration. Vill du sen klura och lösa på egen hand med viss handledning så kommer ingen att stoppa dig! 

DOCKSPELSTEKNIK

Även dockspel kräver sina timmar av träning, men grundprinciperna går ändå att erövra ganska fort. Som med alla yrken tar det tid att bli en mästare, men det går att göra fantastiska små föreställningar eller performance också med enkla medel.

Som dagens teaterscen ser ut i Sverige så skulle jag rekommendera alla som älskar dockteater att starta egna fria projekt. Att få en anställning på en etablerad dockteater med möjlighet till månadslön ser ganska mörkt ut just nu. Men ju fler dockteaterkonstnärer som gör sin egen unika grej i Sverige desto större chans att inspirationen sprider sig. Många svenskar har aldrig fått uppleva dockor annat än för småbarn och min förhoppning är att denna enkla utbildning kan inspirera fler att utforska vad dockteater kan vara, i hela sin fulla bredd. 

Så, välkommen med dina vildaste idéer och möjligheten att dela ditt intresse med en grupp likasinnade i höst! 

Sagt av deltagare på kursen 2017-18:

”-Skriv din blivande dockas dagbok!

-Va?!

-Hur bor din docka? Vad äter din docka till frukost?

-A-ha!

Att skapa en docka handlar inte BARA om lera. gips och skumgummi…

Amanda uppmanade oss att hela tiden söka dockans personlighet parallellt med själva docktillverkningen.

Vi fyllde våra dockor med innehåll: känslor, drömmar men också rörelsemönster och röst…

Gruppen var en stor tillgång; efter varje moment samlades vi och reflekterade över varandras arbeten – oerhört lärorikt!”

 Magdalena, kostymdesigner

”Genom dockmakarens symboliska öga öppnas en för mig förtrollande värld där allt är möjligt. 

I miniutbildningen har jag inte bara funnit tekniska och spännande kunskaper utan har också fått möta lika olika unika likasinnade. Det är en rikedom att mötas och dela våra erfarenheter. 

Kan varmt rekommendera Amandas skickliga sätt att lära ut! Det har öppnad vårt magiska dockspels öga. När man börjar vill man bara ha mer för att det är så roligt! Är nu full av inspiration att gå vidare med min produktion. ”

 <3 

Katrin, Kultur/symbolpedagog